In een opmerkelijk project is de allereerste elektrische binnenboordmotor succesvol ingebouwd in een sloep. Met deze technologische doorbraak zet de maritieme industrie een belangrijke stap richting duurzamere vaartuigen. De transformatie omvatte diverse aanpassingen en installaties, resulterend in een volledig elektrisch aangedreven vaartuig dat zijn diensten kan blijven verlenen met minimale milieueffecten.
Het drainagevaartuig diende als uitgangspunt voor dit innovatieve project. Aan de voorzijde van de sloep werd een zijdelingse duwmotor geplaatst, voorzien van een filter om de efficiëntie te waarborgen. Het stuurhuis bevatte oorspronkelijk een YANMAR-motor van 20,1 kW met 3489 toeren per minuut, een 14-inch propeller en een pitch van 14.
Direct contactHet proces van elektrificatie begon met het verwijderen van de oude motor. Vervolgens werden een nieuwe druklager, elastische koppeling en motorbasis van 10 mm dik geïnstalleerd. Gezien de beperkte ruimte moest de ophanging worden verwijderd en op de basis worden geplaatst. Om een correcte uitlijning van de as te garanderen, werd er een vulplaat onder de ophanging toegevoegd. Na het aanpassen van de ophanging en het bevestigen van de elastische koppeling, werd de bedrading geïnstalleerd.
Het achterschip van de sloep onderging belangrijke wijzigingen om de elektrificatie mogelijk te maken. Er werden twee 12V-batterijen van 110AH geplaatst, samen met een hydraulisch stuursysteem voor de achterroeren, navigatieverlichting voor nachtelijke vaart en een 12V-aansluiting voor het opladen aan de wal.
De installatie omvatte ook het toevoegen van een vertraagde relais, een oplader, een busbar en een voedingsconnector in de voorzijde van de sloep. Daarna werden de batterijen geïnstalleerd, gevolgd door de bedrading voor de externe bediening, het display, de antenne en het GPS-systeem. Bovendien werden er extra basisplaten toegevoegd aan het bedieningspaneel vanwege de verschillende afmetingen ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp.
Tijdens het project werden enkele uitdagingen overwonnen. De antennekabel voor het GPS-systeem was te lang en moest worden opgerold. Vanwege de beperkte ruimte in de sloep kon de antenne niet op de boot zelf worden geïnstalleerd. Daarom werd besloten om de antenne in de stuurcabine te plaatsen, waarbij een binnenontvangst van 2 streepjes en een buitensignaal van 3 streepjes werd bereikt. Het GPS-systeem werd buiten geplaatst om een betere signaalontvangst te verkrijgen.
Met de succesvolle installatie van de eerste elektrische binnenboordmotor in een sloep heeft dit project de weg vrijgemaakt voor verdere elektrificatie in de maritieme sector. Het illustreert de inzet van de industrie om milieuvriendelijkere alternatieven te ontwikkelen en draagt bij aan een duurzamere toekomst op het water.
Dan gaan wij graag met u in gesprek. Ondertussen is er met elektrisch varen meer mogelijk dan u waarschijnlijk denkt. Of u nu een binnen- of buitenboordmotor heeft. Bekijk hier de producten van ePropulsion. Wij zijn daar exclusief importeur en zelf een dealer van. Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showroom.
Offerte aanvragen